Няма шанс Гърция да отвори границите си за мигранти

Мигрантите се страхуват да минават през България, смята Лъчезар Вълев
74
Няма шанс Гърция да отвори границите си за мигранти

На граничния пункт Кастанес-Пазаркуле продължава да има засилено полицейско и военно присъствие.

"Няма никакъв шанс Гърция да отвори границите си. Очаква се тя, с европейска помощ, да удържи положението", заяви Лъчезар Вълев, международен журналист в БНР, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Турският министър на вътрешните работи Сюлеман Сойлу ще инспектира обстановката от турската страна на пункта. По негови данни 135 хил. души са се опитали да прекосят гръцката граница. Данните на Атина са доста по-различни - според тях вчера е имало 11 ареста на мигранти предимно от Афганистан. Същевременно гръцките гранични власти са предотвратили 4600 опита за нелегално влизане", отбеляза Вълев.

Той изтъкна важността на днешните срещи в Москва и Загреб по повод мигрантския процес.

Журналистът очерта друг интересен нюанс по протежението на гръцко-турската граница - гласа на местните хора.

Вълев разказа, че те са отзивчиви спрямо бежанците. По повод схемата за трафик на мигранти от Гърция към Турция той предаде думите на жена, според която, който има пари, плаща на трафикантите и преминава границата, а който няма, опитва да премине през реката.

"Мигрантите се страхуват да минават през България, защото се притесняват от агресия", подчерта журналистът.

Лъчезар Вълев не е усетил прояви на сериозно насилие, но споделя, че по оградата между Гърция и Турция има сериозно присъствие на жандармерия и армия. "Всичко е игра на нерви и информация между двете държави", допълни той.

Видео с целия разговор вижте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РеалистАсад му беше дошло време да си върви, но от жажда за власт откри огън по собствения си народ и разстреля стотици протестиращи по площадите. По това време ислямска държава влезе в Сирия и стана хаос, а руската и иранската пропаганда използва случая да набедят всички опозиционери за ислямисти и сърцеядци. В Тунис протестите помогнаха на страната да стане демокрация и парламентарна република. Русия влезе във войната само за да защити базата си в Сирия и да крепи Асад на власт.
55
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Solar PowerЧист соц я тресе нещастната Европа и затова нещата не вървят, а Британия избяга. Зелената сделка окончателно ще разкаже играта на европейската индустрия и икономика, а бежанската вълна създава социално и политическо главоболие на върхушката в ЕС, която от години не може да се справи и плаща на Ердоган да й пази собствените граници!? Не съм виждал по неадекватни политици. Ум не ми го побира.
54
2
 
24
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Абе задавате ли си въпроса, какво ще последва ако Асад бъде премахнат. За мен е повече от ясно, че Сирия ще се превърне във фейлстейт подобно на Либия. За каква опозиция в Сирия може да се говори, тякава НЯМА, отделни кланове и ислямистки групировки се борят не само срещу Асад, но и помежду си. Животът в 90% от страната е нормален, благодарение на Асад, който е алевит и обединява всички етноси и религии, стига да не се бунтуват много. Едва ли друг би бил по-добър за момента от Асад за Сирия.
53
2
 
10
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
До Анонимен 61: Напълно си прав. ЕС е просто един соц от нов модел. Дори в Русия в момента си е жив капитализъм докато ние сме изместихме от един соц на друг :)
52
2
 
15
 
! Отговори
Бургазлия преди 4 години
Нека да се страхуват да минават през България. Защото знаят, че ние не си поплюваме за да защитим нашите жени, деца и старци. Чакам само команда и тръгвам за границата.
51
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европа не иска да си намърси ръцете, тя си въобразява, че света е розов и само с усмивки и пари се решава всичко. Стане ли въпрос за война разчита на САЩ да обере пeшкира. Европа проспа сирийския конфликт и сега олеле майко бежанците са пред портите. Като виждаш какво става пращаш стабилни войски да изметат Асад, насрочваш избори, помагаш във възстановяването на държавата и така си имаш един вечен съюзник и даже имиджа ще си подобриш пред арабите. Абсолютно ялова политика на ЕС.
50
0
 
28
 
! Отговори
българка преди 4 години
Най-после започнаха да наричат тези хора с истинското им име - МИГРАНТИ, а не бежанци. Това са икономически мигранти, от Афганистан, Пакистан, Сомалия, Северна Африка и др. Сирийци, ако изобщо има, са под един процент. Това е ИНВАЗИЯ, НАШЕСТВИЕ ! В Турция няма война, много от тези хора живеят там повече от 2-3-5 години - но в Турця, Дубай, С.Арабия трябва да се работи. Всички искат в Германия - да лежат и получават помощи. Меркелката защо мълчи, защо не изпрати самолет да си ги вземе?
49
0
 
27
 
! Отговори
Лъчезар Бълев преди 4 години
Журналистът, който май съжалява, че мигрантите не минават през България. Който е възмутен, че на границата с Гърция има полиция и жандармерия. Почти ще се разплаче.Такива журналисти вълци да ги ядат. Защо не покаже разсипанта църква на Лесбос? Ако ние им разрушиме някоя джамия, живи ще ни изядат. А тези го ве да си го позволяват и искат да се грижим за тях!!!!
48
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От два стола най-лошо се пада. Руския плесник ще служи като напомняне на турците да не ходят повече срещу ЕС и САЩ. Не може милиони твои съотечественици да ги хранят на Запад, а ти да се целуваш с кремълския дивак. Никога не сечи клона върху които седиш. Надявам се скоро да се надигне недоволство и да изметат това диктаторче изтрещяло ислямистко.
47
0
 
21
 
! Отговори
Всичко е нагласено преди 4 години
Европа се прави на принцеса, високомерна и нахална. Тя плаща, за да не я притесняват. Не иска да знае за проблемите на гърци, италианци, българи, испанци. Които всекидневно виждат как варвари пресичат границите им. И нищо не могат да направят, защото варварите са подкрепяни от НПО на Германия, Франция, Нидерландия.... Финасирани от ООН, от Сорос и от самия бюджет, те обгрижват варварите и ги настаняват в хотели, къщи, хостели. Всички имат сметка. И си траят. Какво е бъдещето на Европа?
46
2
 
19
 
! Отговори
До51 преди 4 години
Ердо не може да си играе с ЕС защото е твърде слаб икономически .Турция нито е Америка нито пък Китай или Япония .Ще му нахакат санкции и умира .А в държавата му ще започнат бунтове.ЕС може без Турция Но Турция не може без ЕС.Турчина играе ва банк.Но ще сгреши фатално.
45
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Играта била голяма и тя била,че падишахът си играе с Европа?Играта наистина е голяма и когато се наредят картите,султанът ще се вайка и ще свърши като Кадафи.А Турция ще стане по-бедна и с Кюрдистан като независима държава.Турция винаги е била кученцето на Европа,не обратно и когато псето ухапе господаря си ,следва тоягата.хахахахахаххаахххаааааааааааа
44
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЕрдоган няма да е вечен. Силна Турция е нужна на Европа и САЩ за да спира влиянието на Русия, Иран и Асад. Прoсто този глyпак направи чутовна дивотия да тръгне срещу НАТО в лагера на Русия. И сега осъзнава, че сбърка и съветниците му кълнат Русия. Докара Турция и до икономическа криза. Запада трябваше да направи всичко възможно да падне Асад и да измете Русия веднъж завинаги от тази част на света. Там където го няма мафиотския руски октопод, държавите са добре.
43
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердуган направи Турция ненужна никому държава.Тя вече не е даже буфер на Европа,а откровен враг и гнездо на ислямисти .Демонстрирането на сила,всъщност е слабост и последни издихания на умиращата агресивна държава.Време е за Кюрдистан.Време е и за връщане на територии на съседните държави-Гърция,България,Армения,Кипър,Сирия.
42
4
 
8
 
! Отговори
ДА 49.... преди 4 години
АМИ , ЧЕ ТО И СЪРБИЯ Е БИЛА ЧАСТОТ БЪЛГАРСКОТО ЦАРСТВО ...ЩО ДА НЕ СИ ВЗЕМЕМЕ И НИЕ НАШИТЕ ТЕРИТОРИИ...ХА,ХА,ХААААААА...ТИ ЩО НЕ ХОДИШ , ДА ГИ ПРЕВЗЕМАШ..??!
41
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердо отива на килимчето при Путин.Вай-вай,спасявай положението.Пак напълних потурите и се омазах чак до чалмата.Икономиката на ишлемето боксува и лирата не струва нищо.Утре ще е по-зле.Добре е че имат електрически отомобил и строят 5то поколение истребител, иначе са утекли.Нищо че са потрошили няколко милиарда за проекти,които няма кой да купи,само като разбере че са направени в страната на ментетата.
40
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато тук си чешем езицитецяла руска армада минава Босфора под носа но Ердовите хора.И те зяпат и нищо не могат да направят.
39
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако Асад беше паднал веднага след като откри огън по протестиращите и Русия не се беше намесила да крепи диктатора и единствената си база в средиземноморието, сирийската война щеше отдавна да бъде приключила, а Сирия щеше да стане парламентарна държава като в съседен Ирак или Тунис. Мигранти също нямаше да има. Нямаше да има и причина Турция да влиза в Сирия. Кашата я забърка ситничкия кремълски кoрмчия и жаждата за власт на Асад, който само и само да остане на власт разруши Сирия из основи.
38
1
 
10
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 4 години
139-ХИЛЯДИ , У ГЪРЦИЯ ЗНАЧИ.....А??!!АМИ , КОЛКО МУ Е ДА ГИ ОБВИНЯТ В "НЕЗАКОННО ПРЕСИЧАНЕ НА ГРАНИЦАТА" И...ЕКСПУЛСИРАНЕ ОБРАТНО!СЪВСЕМ РЕДНО И ЗАКОННО Е...ХА,ХА,ХААААААААА...!!!??
37
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АМИ , ПРАВИЛНО!Не е правилно да грабиш чужди територии,на чужди държави!Нито да проявяваш агресия и убийства!Тогава и Гърция да си вземе Константинопол и Мала Азия,тя не турска територия,а е гръцка територия!